In de loop van de tijd bouw je veel bestanden op in de vorm van foto’s video’s, muziek en andere bestanden die je liever niet kwijt raakt. Daarom is het aan te raden om regelmatig een back-up te maken van deze bestanden op je iOS device. In deze blog laten we zien hoe je een back-up maakt van deze bestanden op je iPhone, iPad of iPod en hoe je deze terug kunt zetten wanneer nodig.

Back-up maken met iCloud of iTunes

Je kunt op twee manieren gemakkelijk een back-up maken van je iPhone, iPad of iPod (touch). Dit kan automatisch via iCloud of door je iOS device aan te sluiten op de computer en via iTunes een back-up te maken.

Back-up via iCloud

Via iCloud maak je gemakkelijk automatisch back-ups van je iOS device. Wanneer je iCloud gebruikt, stel je dit op de volgende manier in:

 • Kies voor Instellingen > iCloud > Reservekopie (bij iOS 7 of lager kies je voor Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie)
 • Kies voor iCloud-reservekopie om automatische back-ups in te schakelen
 • Kies voor Maak nu reserve kopie

Wanneer automatische back-ups via iCloud ingeschakeld staan hoef je geen handmatige backups meer te maken. Onder het kopje Maak nu reservekopie kun je nagaan wanneer de laatste back-up is gemaakt.

Terugzetten van een back-up via iCloud

Het terugzetten van een back-up via iCloud kan zowel bij een nieuw iOS apparaat als bij het herstellen van een iOS apparaat om een probleem op te lossen. Doorloop hiertoe de volgende stappen:

 1. Zet het apparaat aan en wacht tot u het beginscherm (’Hello’) ziet
 2. Schuif naar rechts over het scherm om het configuratieschema te openen
 3. Kies voor: Zet iCloud reservekopie terug
 4. Selecteer een reservekopie

Backup via iTunes

Een back-up maken van een iPhone, iPad of iPod touch via iTunes doe je op de volgende manier:

 • Ga na of je computer beschikt over de laatste versie van iTunes en update indien nodig
 • Sluit je iOS apparaat via USB aan op de computer
 • Ga naar Archief > Apparaten > Maak reservekopie

Wanneer je gebruik maakt van iTunes 10.7 of lager, klik dan met de rechtermuisknop op het apparaat en kies voor Maak nu reservekopie.

Ga naar de iTunes voorkeuren en kies voor de tab Overzicht om te controleren of de back-up gereed is. In het overzicht zie je de naam van het apparaat en de datum + tijd van de gemaakte back-up.

Terugzetten van een back-up via iTunes

Het terugzetten van een back-up via iTunes kan zowel bij een nieuw iOS apparaat als bij het herstellen van een iOS apparaat om een probleem op te lossen. Doorloop hiertoe de volgende stappen:

 1. Sluit het apparaat aan op de computer waar de reservekopie zich op bevindt
 2. Installeer de nieuwe versie van iTunes
 3. Ga naar Archief > Apparaten > Zet terug vanaf reservekopie

Wanneer je gebruik maakt van iTunes 10.7 of lager, klik dan met de rechtermuisknop op het apparaat en kies Zet terug vanaf reservekopie. Let er op dat iTunes en iOS geen ondersteuning bieden voor installatie van back-ups van nieuwere versies van iOS op apparaten met oudere versies van iOS.