Als je wel eens op onze website bent geweest heb je in de rechter bovenhoek misschien wel het icoontje zien staan wat laat zien dat Microfix beschikt over een ISO 9001 certificering. Misschien weet je ook nog wel dat ISO 9001 een certificaat voor kwaliteitsmanagement is. Maar daar houdt het voor de meeste mensen wel bij op. Wat houdt dit ISO 9001 certificaat nou eigenlijk in en waarom is het voor een bedrijf als het onze belangrijk om hierover te beschikken?

De definitie van ISO 9001

De definitie van ISO 9001:2008 stelt dat het een norm is die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie.

Mooie kreet natuurlijk, maar wat houdt dit in zonder meteen in te veel vakjargon te schieten?

Wat houdt ISO 9001 in?

ISO 9001 betekent eigenlijk dat er binnen een bedrijf onder alle medewerkers op een duidelijke en gestructureerde manier wordt gewerkt aan het behouden van een hoge standaard van kwaliteit en een alsmaar hogere klanttevredenheid. Of in simpele bewoording:

  • Zeg wat je doet
  • Doe wat je zegt
  • Bewijs het

Om te beginnen zijn er een aantal wettelijke eisen die van toepassing zijn op een product of dienst van een bedrijf waaraan voldaan moet worden. Daarnaast moet een bedrijf kunnen aantonen dat de bedrijfsprocessen beheerst worden. Een externe audit gaat vervolgens na of de organisatie voldoet aan alle eisen van de standaard en geeft, indien dit zo is, een ISO 9001 certificaat af. Een ISO 9001 certificaat geeft aan dat een organisatie op een gestructureerde manier werkt aan kwaliteitsmanagement.

ISO 9001 binnen de computer reparatie branche

Het leveren van een goede dienstverlening op het gebied van computerreparatie valt of staat met goede processen. Iedere reparatie bestaat uit een aantal stappen die allemaal op een juiste manier genomen moeten worden. Gaat er iets mis in dit proces, dan kan dit gevolgen hebben voor de doorlooptijd, de kosten en de planning. Juist in onze branche is het belangrijk dat een bedrijf hoge normen stelt aan de kwaliteit van dienstverlening en klanttevredenheid. Er zijn namelijk al genoeg ongecertificeerde ”reparateurs” in het speelveld verschenen waarbij je beter niet naar binnen kunt lopen.

Geen wondermiddel

Natuurlijk is ISO 9001 geen ”wondermiddel” en levert niet ieder bedrijf die over deze certificering beschikt ook daadwerkelijk over superieure producten en diensten. Het is echter wel een indicatie die aangeeft hoe serieus een bedrijf bezig is met kwaliteitsmanagement. Wanneer je op zoek bent naar een reparatiebedrijf voor een specifiek merk, bijvoorbeeld Apple, check dan vooral ook of een reparatie bedrijf geautoriseerd serviceprovider is van dat merk. Merken geven steeds vaker zelf autorisaties en certificering af aan partners die voldoen aan de hoge standaarden die ze zelf bij hun merk vinden passen.

Samenvattend

In de branche voor computer reparatie zijn kwaliteitsstandaarden een goede indicatie om te peilen of een bedrijf zich serieus bezig houdt met kwaliteitsmanagement. Door wildgroei in de branche zijn er op dit moment een groot aantal aanbieders die onvoldoende kwaliteit leveren. Dit wordt ook door merken zelf steeds meer onderkend, waardoor we steeds meer merken zien die zelf een select aantal reparatiebedrijven autoriseert om service provider te zijn voor het merk. Bij het kiezen van een computer reparatiebedrijf is het dus aan te raden om eerst na te gaan over welke certificaten en autorisaties het bedrijf beschikt en om testimonials van klanten te checken voordat je met een partij in zee gaat.