Harde reset iPhone

Apple tips
09 maart 2021

Soms werkt je iPhone eenvoudigweg niet lekker meer. Er is geen direct aanwijsbaar probleem, maar je iPhone voelt anders dan anders. Hij voelt een beetje stroperig misschien, of hij reageert niet meer op jouw aanrakingen. Een harde reset van je iPhone kan de oplossing zijn. We vertellen je hoe je dat aanpakt.

 

Wat is een hard reset van je iPhone?

Je iPhone is in principe natuurlijk een miniatuur computer. En net als bij een computer zul je hem zo nu en dan opnieuw op moeten starten om ervoor te zorgen dat hij fijn blijft werken. Ook je iPad kun je hard resetten als hij wat stroperig aanvoelt. Probeer voor je overgaat tot een harde reset van je iPhone of iPad overigens eerst je apparaat ‘gewoon’ opnieuw op te starten.

 

Je iPhone normaal opnieuw opstarten

Aangezien iPhones de laatste jaren nogal wat grote ontwikkelingen hebben doorgemaakt, is het afhankelijk van het type iPhone dat je hebt hoe je jouw toestel opnieuw op kunt starten.

Heb je een iPhone 8 of ouder?

 • Druk de vergrendelknop (aan de zijkant) in en houd deze vast
 • Je ziet de mogelijkheid op je beeldscherm verschijnen om het toestel uit te schakelen
 • Schuif nu de balk van links naar rechts
 • Zodra je telefoon uit staat, kun je hem weer inschakelen door de vergrendelknop een paar seconden ingedrukt te houden.
 • Zodra het Apple logo tevoorschijn komt kun je de knop loslaten

Heb je een iPhone X of nog nieuwer?

Het opnieuw opstarten van de nieuwere iPhones is iets ingewikkelder, maar nog steeds goed uit te voeren:

 • Druk je volumeknop (het maakt niet uit welke) in terwijl je de zijknop induwt
 • Houd de knoppen vast tot je op het scherm schuifknoppen ziet
 • De bovenste schuifknop moet je nu van links naar rechts schuiven
 • Geef je iPhone even de tijd om uit te gaan
 • Schakel hem daarna weer in door de zijknop vast te houden tot het Apple logo verschijnt.

Vaak helpt het al om je iPhone opnieuw op te starten. Werkt je iPhone daarna nog steeds niet naar behoren? Dan is het tijd voor een harde reset.

Hoe voer je een harde reset uit? 

Ook voor de harde reset is er geen algemene methode. Bij een antieke iPhone 4 werkt het namelijk echt anders dan bij een nieuwe iPhone X. We behandelen de verschillende methoden.

Harde reset iPhone 4 t/m iPhone SE

Is jouw iPhone nog een oudje? Dan is het uitvoeren van een harde reset eigenlijk heel eenvoudig. Je drukt simpelweg de homebutton en de powerknop in. Houd deze knoppen ingedrukt totdat het Apple logo weer op je scherm verschijnt.

Buitenbeentje iPhone 7 resetten

Ook op de iPhone 7 of iPhone 7 Plus is het uitvoeren van een geforceerde reset vrij makkelijk. Je moet de volume-omlaagknop en de powerknop tegelijkertijd indrukken. Je iPhone 7 start binnen een paar seconden vanzelf opnieuw op.

iPhone 8, iPhone X of de iPhone SE 2020 hard resetten

De nieuwere modellen van Apple vragen iets meer van je als je een harde reset uit wilt voeren. In plaats van twee knoppen, moet je er drie aanraken:

 • Druk een keer op de volume omhoog-knop
 • Laat de knop los
 • Druk direct erna op de volume omlaag-knop en laat hem los
 • Nu moet je de zijknop indrukken en pas loslaten wanneer je het Apple logo ziet.

Wat gebeurt er tijdens een harde reset van je iPhone?

Je iPhone is dus eigenlijk een kleine computer. En net als bij een computer draaien er continu allerlei processen op de achtergrond. Zo zijn er processen die de tijd bijhouden, die bijhouden hoeveel tijd jij aan bepaalde apps besteedt, processen die ervoor zorgen dat jouw apps perfect werken en nog veel meer. Door al die processen kan het werkgeheugen van je telefoon ‘vol’ raken.

Zeker wanneer één van deze processen op hol slaat en maar blijft draaien. Een harde reset maakt een eind aan al deze processen, omdat de stroomtoevoer naar het moederbord van je telefoon kortstondig onderbroken wordt.

Hoe vaak moet je je iPhone een harde reset geven?

Het kan helemaal geen kwaad om je telefoon zo nu en dan te herstarten, want ook bij een normale herstart onderbreek je de stroomtoevoer naar het moederbord en worden – als het goed is – alle processen beëindigd. Je toestel een echte harde reset geven is daarom alleen aan te raden, wanneer niets anders meer werkt.

Vergelijk het maar met je computer uitzetten door de stekker uit het stopcontact te trekken in plaats van de aan-uitknop te gebruiken. Dat wil je ook niet te vaak doen, omdat alle processen dan abrupt afgebroken worden en bestanden of programma’s beschadigd kunnen raken. Een harde reset is net zoiets: een noodgreep voor als je iPhone écht vastloopt of je scherm niet meer reageert. Merk je dat je regelmatig een harde reset uit moet voeren? Dan kun je misschien beter je iPhone een keer terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Wat is het verschil tussen een harde reset en terugzetten naar fabrieksinstellingen?

Met een harde reset geef je je telefoon een verse start. Alle processen starten opnieuw op en met een beetje geluk functioneert je iPhone weer als een zonnetje. Je iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen gaat nóg een stapje verder. Wanneer je de fabrieksinstellingen terugzet, wis je de hele telefoon. Je iPhone is daarna weer net zo leeg als hij ooit uit de Apple Store kwam. Al je persoonlijke data, zoals contactgegevens, foto’s, video’s of bestanden worden van je iPhone verwijderd. Ook alle apps die niet standaard op een iPhone staan, worden van je toestel gehaald.

Wil je jouw iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen dan is het verstandig om eerst een reservekopie van je telefoon te maken. Dat kan via iCloud, maar ook via iTunes of Finder. Wanneer je geen reservekopie hebt, ben je al jouw gegevens onherroepelijk kwijt. We schreven eerder een blog over hoe je jouw iPhone terug kunt zetten naar fabrieksinstellingen. Daarin beschreven we ook hoe je een reservekopie maakt, zodat je deze weer terug kunt zetten nadat je de factory reset hebt uitgevoerd. Zo hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.

Heeft jouw iPhone nog steeds kuren?

Heeft het uitvoeren van een harde reset van je iPhone er niet voor gezorgd dat jouw iPhone weer soepel werkt? Of heb je een ander probleem met je iPhone, iPad of MacBook? Onze monteurs zijn door Apple opgeleid om narigheid met ieder Apple apparaat op te lossen. Je device is bij MicroFix dus in goede handen. Loop gerust eens binnen op een van onze vestigingen: we staan voor je klaar!

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer