Mac kwijt of gestolen, wat nu?

Algemeen
08 december 2021

Macs zijn superhandige apparaten. Maar ook erg gewild. Dus het kan zomaar gebeuren dat je notebook of desktop ineens weg is. Er wordt bij je thuis ingebroken en de dieven nemen hem mee. Of je hebt hem per ongeluk ergens laten slingeren. Hoe dan ook, je baalt natuurlijk enorm. Toch hoef je niet gelijk te wanhopen als je Mac kwijt of gestolen is. In dit artikel lees je wat je moet doen.

‘Zoek mijn’ staat aan

Stond de ‘Zoek mijn’-app aan toen je je Mac kwijtraakte? Dan wordt je apparaat terugvinden en beschermen een stuk makkelijker. Dat doe je zo:

 1. Open ‘Zoek mijn’.
  • Via een ander Apple-apparaat: open de ‘Zoek mijn’-app en kies het tabblad ‘Apparaten’.
  • Via een computer: log in bij iCloud.com/find en klik op ‘Alle apparaten’.
 2. Selecteer je Mac om de locatie ervan op de kaart te zien.
 3. Laat je Mac een geluid afspelen als je ziet dat hij in de buurt ligt. Handig als je hem in huis kwijt bent!
 4. Vergrendel je Mac op afstand met een toegangscode als hij niet in de buurt ligt. Dit zorgt ervoor dat anderen niet bij je gegevens kunnen. Je apparaat is hierna nog steeds online te volgen.
  • Tik in de ‘Zoek mijn’-app onder ‘Geef op als verloren’ op ‘Activeer’.
  • Op iCloud.com selecteer je ‘Vergrendel’.
  • Je kunt met deze functie een bericht met je contactgegevens op het scherm laten zien. Zo ben je altijd te bereiken als iemand je apparaat vindt.

‘Zoek mijn’ staat uit of je ziet je Mac niet op de kaart

‘Zoek mijn’ is de enige manier om je apparaat te zoeken of de locatie ervan te zien. Staat ‘Zoek mijn’ uit? Of zie je de locatie van je Mac niet op de kaart? Neem dan deze maatregelen:

 1. Wijzig het wachtwoord van je Apple ID. Zo heeft niemand vanaf je Mac toegang tot je iCloud-gegevens of andere apps (bijvoorbeeld iMessage of iTunes).
 2. Wijzig het wachtwoord van andere accounts die op je Mac staan. Denk aan e-mail, online bankieren en social media.

Mac blijft spoorloos

Denk je dat je Mac voorgoed weg is? Heb je ‘Zoek mijn’ aan staan, wis dan je apparaat met deze app. Je verwijdert dan al je gegevens en voorkomt dat ze in verkeerde handelen vallen. Let op: hierna is je apparaat niet meer vindbaar met ‘Zoek mijn’.

Doe ook altijd aangifte bij de politie. De kans bestaat dat je apparaat alsnog gevonden wordt. Zorg dat je het serienummer bij je hebt als je naar de politie gaat.

Mac teruggevonden?

Eerst doe je natuurlijk een dansje om te vieren dat ‘ie weer terecht is. Heb je hem vergrendeld met ‘Zoek mijn’? Geef dan de toegangscode op om je Mac weer te gebruiken. Ben je de toegangscode kwijt? Dan heb je 3 mogelijkheden:

 1. Log in bij iCloud.com/find en selecteer je Mac in het menu ‘Apparaten’. Kies ‘Ontgrendel’ en volg de stappen om je identiteit te verifiëren.
 2. Ontgrendel je Mac vanaf je iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch met de toegangscode van het betreffende apparaat.
 3. Neem je Mac en het aankoopbewijs mee naar een erkende Apple-serviceprovider, zoals Micofix. Wij helpen je graag verder.

Meer weten

 • Check ons artikel met alle ins en outs van de ‘Zoek mijn’-app.

 

microfix macbook gestolen

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer