iPhone laadt niet op
10 maart 2021
Heb je je iPhone vaker aan de oplader aangesloten dan je hem daadwerkelijk gebruikt? Duurt het eeuwen voor je eindelijk een volle batterij in je iPhone hebt? Laadt je iPhone niet meer goed op? Dan kunnen er verschillende oorzaken en dus oplossingen zijn. We lopen ze allemaal even voor je door. Met een beetje geluk is jouw probleem zó opgelost!
Gaat je iPhone niet meer aan?
Wanneer de accu van je iPhone erg leeg is, zie je niet direct dat er iets gebeurt als je hem aansluit op de oplader. Pas na een paar minuten zal het batterij-icoontje in beeld komen. Heb dus geduld en denk niet direct dat er iets aan de hand is met je iPhone. Wordt je geduld niet beloond met een opladende batterij? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem.
Oorzaak 1: Je oplaadkabel is defect
Dit is de makkelijkst op te lossen oorzaak, want soms is het vervangen van je Lightning-kabel al voldoende om je iPhone weer razendsnel op te kunnen laden. Controleer dit dus als eerste als je iPhone niet meer oplaadt. We raden je aan om altijd een originele Apple oplaadkabel en oplader te gebruiken, maar zelfs de kabeltjes van Apple zelf kunnen een kabelbreuk krijgen bij veelvuldig buigen.
Gebruik je een kabel van een ander merk dan Apple? Dan kun je de melding krijgen dat ‘het accessoire niet herkend’ wordt, maar het kan ook zorgen dat je iPhone batterij helemaal niet opgeladen wordt. Zeker écht goedkope kabeltjes kunnen nog wel eens voor problemen zorgen: Apple controleert steeds strenger op kwaliteit en accepteert alleen nog oplaadkabels met MFi-certificaat. Vervang je goedkope kabel dus voor een iets duurdere oplaadkabel die over dit certificaat beschikt: deze zijn allemaal door Apple goedgekeurd.
Oorzaak 2: iPhone laadt niet op door problemen met de stroomtoevoer
Weet je zeker dat je stroom hebt? Ja, het klinkt misschien wat stom, maar heel soms is er iets mis met je stroomtoevoer waardoor je iPhone niet oplaadt. Probeer iets anders uit in het stopcontact dat je gebruikte voor je iPhone. Haal het stekkerblok of de verlengkabel er eens tussenuit en sluit de iPhone oplader direct aan de muur aan. Helpt dit niet?
Dan kun je nog proberen om je oplaadkabel eens aan te sluiten op de USB-poort van je laptop of computer. Gebruik hiervoor géén USB-hub, want daarbij gaat soms net teveel elektriciteit verloren waardoor je iPhone nog steeds niet oplaadt. Werkt het opladen van je iPhone nog steeds niet? Dan kan het opnieuw kalibreren van je batterij de oplossing bieden.
Oorzaak 3: het lijkt alleen maar alsof je iPhone niet oplaadt
Af en toe is er niets mis met de oplaadcapaciteit van je batterij, hoewel het lijkt of de accu van je iPhone nooit 100% oplaadt. Dan is de batterijweergave niet goed meer. Er ontstaat dan in de loop van de tijd een (in eerste instantie kleine) afwijking in het batterijpercentage dat je ziet en lijkt het of je telefoon niet meer volledig oplaadt.
Je batterij kalibreer je zo:
- Sluit de iPhone aan op het stopcontact met de originele usb-lader.
- Voer een harde reset uit: druk daarvoor kort op de volume omhoog-knop en direct erna kort op de volume omlaag-knop en druk de knop aan de zijkant in totdat het Apple-logo verschijnt.
- Nu wordt je batterij gekalibreerd.
- Laat je telefoon met rust totdat hij tot 100% opgeladen is. Dat gaat in het begin veel sneller dan wanneer hij bijna vol is. Heb geduld…
- Zodra de batterij van je iPhone vol is, laat je hem nog minimaal een uur aan de oplader liggen.
Het percentage van je batterij zou nu weer nauwkeurig weergegeven moeten worden. Blijf je problemen hebben met het opladen van je iPhone? Tijd om te controleren op vuil.
Oorzaak 4: Er zit iets in de Lightning-poort
Je iPhone wordt opgeladen als de goudkleurige pinnetjes van je oplaadkabel verbinding maken met de binnenzijde van je Lightning-poort. Als er stof of andere rommel in deze kleine aansluitpoort onderaan je iPhone zit, kunnen de pinnetjes die verbinding niet goed maken. Je iPhone zal dan niet goed kunnen opladen.
Met een houten tandenstoker kun je heel voorzichtig het stof uit het gaatje peuteren. Zet niet te veel druk op de tandenstoker en ga behoedzaam te werk, want anders kun je per ongeluk de aansluitpunten in je telefoon beschadigen.
Je kunt overigens ook proberen om het vuil met perslucht uit je telefoon te verwijderen. Het vuil kan dan loskomen en door zachtjes met je iPhone te schudden kun je het dan definitief verwijderen. Maar het gebruiken van perslucht is niet zonder risico’s: als de lucht niet snel genoeg weg kan, loopt de druk in de poort op en kan je iPhone beschadigingen oplopen.
Durf je het niet aan om zelf aan de slag te gaan met perslucht of een tandenstoker? Kom gerust even langs bij onze vestiging, dan verwijderen onze Apple-specialisten het stof en vuil graag uit de oplaadpoort van je iPhone. Zij gebruiken ook perslucht, maar weten exact hoe ze dat moeten doen om je iPhone niet te beschadigen.
Oorzaak 5: defecte Lightning-poort
Natuurlijk kan er ook écht wat mis zijn met je iPhone. Je Lightning-poort kan bijvoorbeeld stuk zijn. Dan laadt je telefoon echt niet meer op met een oplader in de oplaadpoort. Als jouw iPhone al geschikt is voor draadloos opladen, kun je het probleem makkelijk omzeilen door een draadloze oplader te gebruiken.
Heb je een iPhone 6, iPhone 7 (of nog ouder) dan ben je echt afhankelijk van je oplader en zul je de oplaadpoort van je toestel moeten laten vervangen. Ook daarbij kan MicroFix je helpen. Uiteraard met originele onderdelen en vaak klaar terwijl je wacht! Meld je oplaadpoort aan voor reparatie.
Oorzaak 6: De batterij van je iPhone is op
Laadt de batterij van je iPhone echt niet meer op en heb je de eerste vijf oorzaken uitgesloten? Dan kan ook nog de batterij van je iPhone aan zijn eind zijn. Een iPhone batterij is ontworpen om zo’n 500 volledige laadcycli te doorlopen. Daarna wordt de kwaliteit van je batterij én de oplaadcapaciteit langzaamaan minder. De gezondheid van je batterij kun je controleren door via je Instellingen-app naar Batterij te gaan. Daar selecteer je Batterijconditie. Nu kun je zien wat de maximale oplaadcapaciteit van je batterij nog is. Is deze maximumcapaciteit 80% of lager? Dan kan het verstandig zijn om de batterij van je iPhone te laten vervangen.
Probleem met je iPhone niet opgelost?
Laadt je iPhone nog steeds niet op? Of heb je een ander probleem met je iPhone? Neem dan gerust contact met ons op: we helpen je graag jouw iPhone problemen te verhelpen!