Laat iOS beter werken op je iPhone, iPad en iPod touch

Apple tips
01 juli 2021

Loopt je Apple device vast? Of is ‘ie simpelweg traag? Met onderstaande tips verbeter je de prestaties van je besturingssysteem. Wedden dat je zo minder ergernis hebt en meer grip houdt op alles wat je met het toestel doet? Check de volgende punten die we hieronder voor je uitdiepen:

 1. netwerk
 2. niet-reagerende app
 3. opslagruimte
 4. energiespaarstand
 5. iPhone wordt warm (evt. tijdens gebruik)
 6. trage werking bij kou
 7. batterijcondities iPhone

1. Zit ‘t goed met je netwerk?

Sta je lekker uit je dak te gaan op een festival, lijkt het ineens een eeuwigheid te duren voor apps openen en je de inhoud ziet. Of je bent onderweg en hebt trage navigatie op je telefoon. Hoe dit kan? Op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn en op hetzelfde netwerk zitten, is het netwerk soms simpelweg overbelast. En onderweg zoekt je toestel steeds verbinding met een andere gsm-mast.

Denk je nu: ‘Maar mijn telefoon geeft toch aan dat er sterk signaal is?’ Klopt. En toch komt het soms voor dat je even moet wachten. Of het opnieuw moet proberen op een andere plek. Of moet switchen naar een andere wifiverbinding. Heb je geregeld problemen met de snelheid, beschikbaarheid of prestaties van mobiele data op verschillende plekken? Kom dan langs bij MicroFix in Leiden. Dan checken we de oorzaak en helpen we je snel weer verder.

2. Niet-reagerende app stoppen

Sommige problemen met je besturingssysteem komen door een app die vastloopt en niet meer doet wat je vraagt. Dan helpt het om die applicatie gedwongen af te breken en opnieuw te openen. Dat doe je als volgt:

 1. Krijg de apps in beeld die je het laatste gebruikte door:
  • iPad & iPhone X en hoger: swipe op het beginscherm van de onderkant naar boven. Pauzeer in het midden van je scherm.
  • iPhone 8 of ouder: klik 2x snel op de thuisknop
 2. Swipe naar links of rechts om naar de app te gaan die je wilt stoppen
 3. Swipe het venster van de app die je wilt stoppen naar boven

Let op: normaal gesproken moet dit niet nodig zijn. De app dwingen te stoppen helpt ook niet om je toestel sneller te laten werken. Sterker nog, het kost dan meer tijd om die weer te openen, want je toestel moet alle gegevens opnieuw laden.

3. Opslagruimte – misschien heb je meer nodig?

Installeer je een nieuwe app? Neem je video’s op? Download je muziek? Alles wat veel ruimte kost, komt in de problemen als je opslagruimte van je Apple device bijna vol zit. Gelukkig bouwde de fabrikant hiervoor een handigheidje in. iOS maakt in deze gevallen vanzelf plek vrij. Hoe? Door dingen te verwijderen die je niet meer nodig hebt of die je makkelijk opnieuw downloadt.

Tip: hou standaard minstens 1 gigabyte (GB) ruimte vrij voor de beste prestaties van je iPhone of iPad. Heb je minder? Dan loop je kans dat hij langzamer wordt. iOS moet dan immers steeds plek vrijmaken voor nieuwe dingen. Ontdek zelf hoeveel opslagruimte je apparaat nog heeft. Ga naar instellingen > algemeen > [apparaat]opslag.

Moet je ruimte op je apparaat creëren? Check dan bij [apparaat]opslag welk advies je apparaat geeft om inhoud uit te schakelen of te verwijderen. Tik op ‘Schakel in’ als je een advies wilt opvolgen. Staan er geen aanbevelingen? Of heb je meer plek nodig? Loop dan bij [apparaat]opslag de apps langs en kijk hoeveel plek ze gebruiken. Tik hiervoor op die app en kies:

> Ruim de app op. Hierdoor krijg je meer plek en blijven tóch de bijbehorende gegevens bewaard
> App én gegevens die erbij horen verwijderen

Verwijder eventueel ook bestanden van de applicatie; dit hangt natuurlijk wel af van de soort app.

4. Energiespaarstand – aan of uit?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met je telefoonaccu doen. In uren (gebruik) én in jaren (levensduur). Daarom zit er een energiebespaarstand op je iPhone. Wat er gebeurt in die stand? Je toestel zet verschillende functies dan uit. En je merkt bijvoorbeeld dat het langer duurt voor bepaalde taken af zijn.

Hoe weet je nu of je smartphone in de bespaarstand staat? Dat herken je aan de gele kleur van het batterijicoontje. Wil je gewoon vol gas met je toestel? Continu 100% beschikbaarheid om met zware bestanden te werken, te streamen of andere energierovende handelingen te doen? Zet dan eventueel deze bespaarstand uit. Ga hiervoor naar instellingen > batterij.

5. Help, mijn iPhone wordt warm (evt. tijdens gebruik)

Het is een bekend probleem bij veel Apple devices: de iPhone 11 of 8 (plus) wordt warm, eventueel tijdens gebruik. Vaak heeft dat gevolgen: je iPhone wordt warm = batterij snel leeg. En dan heb je dus minder lang plezier van je toestel. Een appje versturen gaat nog wel, maar een filmpje maken of streamen, dan zie je de meter teruglopen.

Ook bij oudere modellen komt dit geregeld voor. Er ligt dan ook een duidelijk verband tussen de batterij van bijvoorbeeld iPhone 5(s) die snel leeg is en je voelt: het toestel wordt warm. In alle gevallen doet je toestel een paar tandjes terug. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je de iOS-smartphone in de brandende zon laat liggen. Of als de levensduur afneemt.

De eerste oplossing om dit probleem te tackelen is de simpelste: leg je telefoon op een koelere plek. Helpt dat niet (genoeg)? Check dan:

Accu iPhone snel leeg? Lees dan hier onze 6 tips om batterijgebruik te beperken.

6. En wat als mijn telefoon langzaam wordt bij kou?

Het omgekeerde van bovenstaande gebeurt ook: je telefoon kan langzamer worden als het te koud is. Ook hier is de oplossing simpel: verplaats je toestel naar een warmere plek. Draag die bijvoorbeeld op je lichaam, in een borstzakje of in je broekzak.

7. Batterijconditie iPhone (x) inspecteren

Alles wat je gebruikt, slijt. Dus ook de oplaadbare batterijen van je smartphone worden na een tijdje minder goed. En dan wordt het tijd om die te vervangen. Altijd lastig om te weten wat het juiste moment is. Gelukkig is er een oplossing, want iOS geeft het aan als het een nieuwe batterij aanraadt. Maar hoe check je nou van jouw iPhone de batterijconditie? Simpel. Volg deze handelingen: Tik op instellingen > batterij > batterijconditie.

iphone

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer