iPhone terug zetten naar fabrieksinstellingen

Apple Software Tips, Apple tips
02 maart 2021

Werkt je iPhone niet meer zo lekker, maar weet je niet precies wat er aan de hand is? Of geef je jouw iPhone aan iemand anders? Dat zijn twee goede redenen om je iPhone fabrieksinstellingen terug te zetten. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer je de fabrieksinstellingen terugzet? En hoe voer je het uit? Wij vertellen het je.

Wat gebeurt er als je de fabrieksinstelling van je iPhone terugzet? 

Wanneer je deze harde reset – ook wel factory reset genoemd – uitvoert, zet je de instellingen van je iPhone helemaal terug. Het enige dat niet verandert bij een factory reset is je besturingssysteem: de iOS-versie waar jouw iPhone nu op draait, behoud je gewoon.

Je iPhone is na deze reset bijna weer helemaal zoals hij ooit uit de doos kwam. Brandschoon en zonder jouw gegevens of de talloze apps die je er op dit moment op hebt staan. Houd er rekening mee dat écht alles van je iPhone verdwijnt. Dus ook je foto’s en bestanden. Het is dan ook zeker aan te raden om altijd een back-up van je toestel te maken via iTunes of iCloud voordat je begint met het terugzetten van je fabrieksinstellingen. Doe je dit niet, ben je jouw gegevens onherroepelijk kwijt.

Als je jouw iPhone terug hebt gezet naar fabrieksinstellingen, moet je alle apps opnieuw downloaden in de AppStore. Natuurlijk hoef je reeds aangeschafte apps niet opnieuw te kopen: nog een keer downloaden is genoeg.

Maak een reservekopie van je iPhone

Voor je jouw iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen, maak je een reservekopie van je iPhone. Dit kan via iTunes (als je een Windows-computer hebt), via Finder bij een iMac of MacBook of via iCloud. Het is het makkelijkst om sowieso standaard back-ups te maken via iCloud, omdat je er dan niet aan hoeft te denken: telkens wanneer je iPhone op WiFi aangemeld is, maakt hij automatisch een back-up. Let er wel op, dat je van Apple slechts 5GB iCloud-opslagruimte gratis krijgt. Maak je veel foto’s, dan is deze zó vol.

Een back-up maken via iCloud

 • Ga naar de ‘Instellingen’-app van je iPhone
 • Tik op je naam
 • Druk op ‘iCloud’
 • Nu kun je de slider naar rechts zetten van alle apps waarvan je een kopie wilt maken
 • Tik vervolgens linksboven op ‘Apple ID’ en druk op de naam van je iPhone
 • Druk op ‘iCloud-reservekopie’ en daarna op ‘Maak nu reservekopie’.

Hoe zet je de fabrieksinstellingen van je iPhone terug?

Er zijn twee verschillende manieren om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Het kan namelijk via je telefoon zelf, maar ook via je laptop of PC. Hieronder zie je precies hoe beide methodes werken:

Fabrieksinstellingen terugzetten: manier 1

 • Begin met een iPhone die goed opgeladen is. Is jouw accu minder dan 50% vol? Sluit hem dan aan op je laadkabel en laat deze zitten totdat je klaar bent.
 • Ga naar Instellingen en dan naar Algemeen.
 • Scroll helemaal naar beneden en selecteer ’Stel opnieuw in’.
 • Kies hier voor de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 • Nu krijg je de mogelijkheid nog een laatste back-up via iCloud te maken. Wil je dat niet, dan kun je de stap gewoon overslaan.
 • Nu moet je bevestigen dat je echt alles wilt wissen. Dat doe je door je toegangscode in te voeren.

Factory reset: manier 2

 • Sluit je iPhone aan op je computer of laptop.
 • Heb je een Mac met macOS Catalina of nieuwer? Dan open je de Finder. Heb je een oudere versie van macOS of een Windows-pc? Open dan iTunes.
 • Klik nu jouw aangesloten iPhone aan in de zijbalk of in de balk bovenaan in iTunes.
 • Kies nu voor Herstel iPhone/iPad.

Handig om te weten: beide manieren werken ook perfect als je jouw iPad wilt resetten.

Fabrieksinstellingen terugzetten omdat je je iPhone verkoopt?

Als je jouw gegevens van je iPhone wilt verwijderen om je iPhone aan een ander te kunnen geven of verkopen, is de procedure bijna gelijk. Vergeet dan alleen niet om óók het activeringsslot in Find my iPhone uit te zetten. Dat doe je zo:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Druk op je naam, gevolgd door Zoek mijn iPhone.
 3. Zet de schakelaar bij Zoek mijn iPhone uit en bevestig dit door het wachtwoord van je Apple-ID in te typen.
 4. Ga nu weer terug naar Instellingen en dan naar Algemeen.
 5. Kies nu ‘Stel opnieuw in’ en vervolgens voor ‘Wis alle inhoud en instellingen’ om het toestel helemaal leeg te maken. Nu kan de nieuwe eigenaar met een schone iPhone beginnen.

Hulp nodig bij het terugzetten van de fabrieksinstellingen van je iPhone? 

Vind je het spannend om je iPhone een harde reset te geven? Weet je niet zeker of je back-up goed gelukt is? Of heb je een ander probleem met jouw iPhone? Kom dan gerust even langs op onze vestiging: onze Apple specialisten helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer