iPhone geblokkeerd

Apple tips
10 maart 2021

Is je iPhone geblokkeerd of vergrendeld, doordat je de pincode van je simkaart niet meer weet? Ben je je pukcode vergeten? Je iPhone is dan technisch gesproken niet geblokkeerd: je kunt het toestel nog gewoon gebruiken. Maar bellen en gebeld worden, dát zit er eventjes niet in. Eventjes, ja, want de oplossing voor dit probleem is niet ingewikkeld. 

 

Als je iPhone fysiek geblokkeerd is

In dit artikel helpen we je de simkaart van je iPhone te deblokkeren. Is jouw toestel geblokkeerd en zie je in je scherm de melding “iPhone is geblokkeerd, verbind met iTunes”? Ben je de toegangscode van je iPhone vergeten? Lees dan het blog dat we eerder schreven over het ontgrendelen van je iPad. De methodes in dit blog kun je namelijk ook gebruiken om je vergrendelde iPhone te ontgrendelen.

SIM pincode van je iPhone vergeten?

Telkens wanneer je jouw iPhone opnieuw opstart, moet je de pincode van je simkaart invoeren. Als je jouw iPhone niet vaak herstart, voer je deze code dus ook bijna nooit in. Wanneer je jouw iPhone dan een keer wél herstart, bijvoorbeeld tijdens een update, kan het je zomaar overkomen dat je die pincode ineens niet meer weet. Of heel erg twijfelt welke code het ook weer was. Raak niet meteen in paniek, want je hebt drie keer de kans om de juiste pincode in te voeren. Doe je het drie keer fout? Dan is er nog geen man overboord. De pukcode helpt je uit de brand!

Je pukcode invoeren als de SIM van je iPhone geblokkeerd is

Je pukcode is je reddende engel als je de pincode van je simkaart vergeten bent. Deze Personal Unblocking Key wordt gevraagd nadat je drie keer de verkeerde pincode hebt ingevoerd. Je pukcode ontvang je samen met je simkaart van de netwerkaanbieder bij wie jij een abonnement hebt afgesloten. De code bestaat uit acht cijfers. Wanneer je de pincode van je SIM niet meer weet, heb je maar liefst negen pogingen om de juiste pukcode in te voeren. Een keer een typfoutje maken is dus niet direct rampzalig. Maar het is dus wel verstandig om de pukcode goed te bewaren, want het is de enige manier om de simkaart van je iPhone te ontgrendelen. Voer je negen keer de verkeerde code in, dan wordt je simkaart definitief geblokkeerd.

Pukcode kwijt?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je je simkaart nooit meer kunt gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn: je weet inmiddels echt niet meer waar het kaartje waar je simkaart ooit in zat, gebleven is. Geen nood! De meeste aanbieders bieden je de mogelijkheid je pukcode opnieuw aan te vragen. We zetten de links meteen even voor je op een rijtje:

  • Pukcode T-Mobile opvragen
  • Vodafone
  • Tele2
  • Hollandsnieuwe
  • KPN
  • Simyo
  • Youfone
  • Ben

Voorkom dat de simkaart van je iPhone geblokkeerd wordt

De SIM-pincode van je iPhone is dus je eerste verdedigende linie tegen het gebruik van je iPhone door kwaadwillenden. Zonder de SIM-pincode kan er niet gebeld worden met je iPhone. Dat is een prettige gedachte, maar het is dus wel belangrijk dat je de pincode van je simkaart goed kunt onthouden. Telkens wanneer je een nieuw abonnement afsluit, krijg je een nieuwe simkaart en dus ook een andere pincode. Lukt het je niet om de nieuwe pincode te onthouden? Dan is er goed nieuws: je verandert de pincode van je simkaart heel eenvoudig.

 

Doorloop deze stappen om je pincode te wijzigen

Het wijzigen van je simkaart doe je door via de Instellingen-app naar Telefoon te gaan. Daar selecteer je vervolgens SIMpincode. Als je op ‘Wijzig pincode’ tikt kun je je huidige pincode invoeren én een nieuwe opgeven.

Kies een pincode die je makkelijk kunt onthouden, maar liever geen ‘0000’ of ’1234’. Een goed idee is om de pincode van je vorige abonnement te gebruiken: die code zit waarschijnlijk nog ‘in je vingers’ en is voor een buitenstaander niet makkelijk te achterhalen.

Nog meer hulp nodig met je iPhone?

Voor hulp bij het oplossen van problemen met je iPhone kun je altijd even binnenwandelen op één van onze vestigingen. Met winkels in alle grote steden zijn we eigenlijk altijd dicht bij jou in de buurt. Op de meeste vragen weten onze experts direct het antwoord. Maar ook als je iPhone gerepareerd moet worden, kun je er vaak gewoon even op wachten.

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer