Heb je een Lenovo PC of laptop aangeschaft in de periode september 2014 – februari 2015? Dan kan het zijn dat er adware met de naam “Superfish” geinstalleerd staat op je computer. Deze Superfish adware kan een gevaar zijn voor de bescherming van je persoonlijke gegevens. Wat doet deze Superfish adware? En hoe kun je de Superfish adware verwijderen? Om je hier mee te helpen heeft Lenovo een speciale Superfish uninstaller beschikbaar gesteld.

Wat is Superfish adware?

Superfish is software die een tijd lang standaard geïnstalleerd werd op bepaalde PC’s en laptops van Lenovo. De software was bedoeld om gebruikers op een visuele manier te helpen om producten te ontdekken tijdens het browsen. Naar verloop van tijd bleek echter dat Superfish PC’s kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen, waardoor hackers in staat zijn om login informatie te stelen van PC’s waarop Superfish adware staat geinstalleerd.

De adware zou op duizenden Lenovo PC’s voorkomen. De werking van Superfish kwam aan het licht nadat een consument erachter kwam dat er software op zijn PC stond die zoekresultaten beïnvloedde. Ondertussen wordt de Superfish adware niet meer voorgeïnstalleerd door Lenovo, maar de mogelijkheid bestaat dat er nog steeds Lenovo PC’s en laptops in omloop zijn die deze adware bevatten. Naar verluidt gaat het om PC’s die verkocht zijn in de periode van september 2014 tot februari 2015.

Hoe verwijder ik Superfish adware?

Zowel Lenovo, Microsoft als McAfee hebben maatregelen genomen om je te helpen de Superfish adware te verwijderen. Microsoft heeft een Windows update doorgevoerd om Superfish automatisch te detecteren en te verwijderen. Lenovo heeft een uninstaller ontwikkeld en ook McAfee (antivirus software) heeft een update doorgevoerd waarmee Superfish gedetecteerd en verwijderd kan worden. Wanneer je een Lenovo PC wilt controleren op de aanwezigheid van Superfish en deze adware wilt verwijderen dan kun je dit doen op de volgende manier:

1. Voer de meest recente Windows updates uit.

Voor de zekerheid raden we aan om ook de Superfish removal tool van Lenovo zelf te gebruiken.

2. Installeer de Superfish removal van Lenovo. Klik hier.

Over Microfix
Microfix is een merkonafhankelijk reparatiebedrijf dat sinds 1991 gespecialiseerd is in de reparatie van ICT hardware en consumentenelektronica. Heeft u technische problemen met uw Lenovo laptop? Kijk hier wat wij voor u kunnen betekenen!