Zoek mijn iPhone & wis toestel

Apple tips
04 augustus 2021

Dat is balen, je iPhone, iPad, Apple Watch of Mac kwijt of gestolen. Het laatste wat je wilt is dat je privégegevens op straat liggen. Of dat kwaadwillenden je toestel en – erger nog – je identiteit overnemen. Geen nood, er is een oplossing en wij leggen je die hier graag uit.

Wissen én beveiligd houden

Heb je Zoek mijn iPhone ingesteld voor je apparaat verdween? Dan kun je op afstand je toestel wissen. Of je nu een iPhone, Mac of Apple Watch bezit. Is je apparaat gekoppeld aan anderen? Dan wis je eventueel ook hun apparaten voor de veiligheid. Zie hiervoor de uitleg bij Delen met gezin.

Goed om te weten: als je je apparaat van een afstand leeg maakt, blijft het gewoon beveiligd met Activeringsslot. Dus wie er ook probeert om binnen te komen, je hebt altijd het Apple ID en wachtwoord nodig. Dus ook als jij je toestel later zelf terugvindt…

Opsporen vóór je gaat wissen

Voor je gaat wissen, doe eerst nog een poging om je apparaat te lokaliseren. Of om er een geluid op af te spelen. Wie weet spoor je je toestel zo toch nog op als het in de buurt is van een wifinetwerk dat je eerder gebruikte. Als je alles hebt gewist, werken deze functies vanuit Zoek mijn iPhone niet meer.

Zo wis je je toestel

 1. Zoek mijn iPhone openen
 2. Inloggen met Apple ID/iCloud-toegang
 3. > lijst ‘Apparaten’ > toestel aantikken dat je gewist wilt hebben
 4. > ‘Acties’ > ‘Wis [apparaat]’ en dan:
  • bij iOS-apparaat of Apple Watch: je eigen wachtwoord invoeren van je Apple ID of dat van een gezinslid. Let op: gebruik je niet een van je vertrouwde apparaten, vul dan de toegangscode in van het apparaat dat je wilt wissen. Daarna een telefoonnummer en bericht invullen.
  • Bij Mac: je eigen Apple ID-wachtwoord invullen of dat van een gezinslid. Vergrendel de Mac door een toegangscode in te vullen. Daarna bericht invullen. Let op: bewaar de toegangscode goed; hiermee vergrendel je de Mac als je ‘m terugvindt.
 5. Bij gebruik toestel van iemand anders na afloop: uitloggen bij Zoek mijn iPhone.

Heb jij een toestel met 3D Touch? Druk dan op het apparaat dat je wilt wissen in de lijst om de locatie te bekijken. Daarna omhoog swipen en op ‘Wis’ tikken. Meer opties nodig? Duw iets harder.

Bijzonderheden: bij gebruik niet vertrouwd apparaat

Gebruik je een toestel dat niet bij de vertrouwde apparaten hoort? Vul dan de toegangscode in van het iOS-apparaat dat je leeg wilt maken. Lukt dat niet? Of probeer je een Mac te wissen? Mogelijk gebeurt wissen op afstand dan een paar uur later. De reden: Apple wil zeker weten dat het verzoek niet komt van frauduleuze handelingen. Meer weten? Zie Twee-factor-authenticatie voor Apple ID.

iphone

Wat doet de wisfunctie precies?

 • Apple Pay schakelt uit op je spoorloze toestel.
 • Creditcards/pinpassen die je instelde voor Apple Pay verdwijnen van je toestel (ook als dat offline is).
 • Studentenkaarten/Express-openbaarvervoerkaarten verdwijnen van je toestel. Ook als je toestel offline is, verdwijnen de studentenkaarten. Bij de Express-openbaarvervoerkaarten gebeurt dat de eerstvolgende keer dat je apparaat weer online is. Meer weten? Zie artikel De kaarten beheren die je met Apple Pay gebruikt.

Alle andere zaken wissen op afstand meteen als je apparaat online   is. Je krijgt dan een e-mail als bevestiging op het e-mailadres van je Apple ID. Is je apparaat offline  ? Dan begint het wissen het eerstvolgende moment dat het toestel online is.

Wat als je je apparaat terugvindt?

 • Was je toestel offline en vind je het voor het wisproces start? Annuleer het proces dan: lijst> ‘Apparaten’ > ‘Stop wisverzoek’ en vul je Apple ID-wachtwoord in.
 • Bij iPhone, iPad en iPod touch: zet je gegevens terug via de iCloud-reservekopie (als je die maakte voor je het toestel wiste) of via iTunes. Zie ‘Opnieuw opstarten, bijwerken, opnieuw instellen en herstellen’ voor iPhone, iPad of iPod touch. Heb je niet de laatste versie van iOS? Download dan via Apple Support de gebruikershandleiding.
 • Bij Apple Watch: zet de verwijderde gegevens terug. Zie Een reservekopie terugzetten op je Apple Watch.
 • Bij Mac: zet een Time Machine-reservekopie terug als je die maakte. Zie Een reservekopie maken van een Mac met Time Machine. Had je een EFI-firmwarewachtwoord voor je Mac verdween? Breng je toestel dan naar Microfix het officieel geautoriseerde Apple reparatiecentrum. Wij ontgrendelen hem dan voor je.

Wissen via iCloud.com

Zoek mijn iPhone en apparaat wissen werkt ook via iCloud.com. Klik op die site op Help    > ‘Zoek mijn iPhone’ > ‘Je apparaat wissen’. Gebruik je twee-factor-authenticatie? Dan verdwijnt het gewiste apparaat ook uit de lijst met vertrouwde apparaten.

Tip: voorkom onterechte (bel)kosten

Is de kans superklein dat je toestel terugkomt? Van iPhone en iPad (Wi-Fi + Cellular-modellen) tot Apple Watch (Wi-Fi + Cellular-modellen)? Neem dan contact op met de aanbieder van je mobiele internet en cancel je diensten. Anders word jij straks mogelijk opgezadeld met kosten voor belgesprekken of andere zaken die een ander met je toestel doet.

Gerelateerde berichten

Algemeen

Mac kwijt of gestolen, wat nu?

08 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips, Apple tips

In 4 stappen iCloud instellen op je iPhone, iPad of iPod touch

01 december 2021
Lees meer
Apple Software Tips

Wat te doen als je je AirPods kwijt bent

15 december 2021
Lees meer